The Bowes Museum, United Kingdom

  • Bowes-museum_1
  • Bowes-museum_2
  • Bowes-museum_3

The Bowes Museum, United Kingdom

The Bowes Museum required a complete re-design of gallery and museum storage space, vomplete with new depository storage equipment. 

When the project was initiated, storage facilities were spread thinly across the entire third and fourth floors. Many stores were in the attic space, directly below the roof. Access was difficult, conditions were inappropriate, and the1960’s style nut-and-bolt shelving provided neither the capacity nor the level of protection that the collection required.

The Bowes Museum in the north Pennines is one of the most important museums outside of London, housed in an impressive French-style chateau in the picturesque market town of Barnard Castle.

The solution

The Bowes museum has doubled its storage space and improved the conditions for its books with modern Constructor storage facilities installed.

Jon Old, Senior Conservator at The Bowes Museum sais

“Constructor’s innovative storage solutions have increased our storage space and improved the conditions in which our reserve Fine Art collection and Books are stored.”

“Constructor understood our requirements and what we were trying to achieve. They worked closely with our project team throughout the entire contract, with the result that the somewhat challenging delivery and installation went smoothly. We are now able to more easily catalogue books and most importantly, to store them in such a way that they are easily retrieved for reference and viewing in our fantastic new Reading Room.”